Een nieuwe pup aanschaffen

Wanneer u besloten heeft een nieuwe hond aan te schaffen is daar waarschijnlijk een traject aan vooraf gegaan waarin u veel informatie heeft verzameld over wat er al dan niet bij komt kijken. Zeker als het uw eerste hond wordt. Internet verschaft veel informatie, maar internet kent ook valkuilen. Hieronder leest u waar u op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe hond.

Er bestaan zeer veel hondenrassen en kruisingen van rassen. Kiest u voor een bepaald ras met stamboom dan kunt u bij de rasvereniging veel informatie vinden omtrent raskenmerken, fokkers en dergelijke. Kiest u voor een kruising of een rashond zonder stamboom dan kunt u niet bij een rasvereniging terecht. Rashonden met stamboom zijn normaal gesproken duurder dan rashonden zonder stamboom en kruisingen. Dit komt omdat rashonden allerlei onderzoeken moeten ondergaan alvorens er mee gefokt mag worden. 

De ouderdieren van een rashond zonder stamboom of een kruising hoeven deze testen niet te ondergaan en de pups zijn om die reden goedkoper. Het risico bij rashonden zonder stamboom op erfelijke gebreken is groter dan bij rashonden met een stamboom. 

Meer informatie? Kijk eens op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren. Hier vindt u onder andere een puppy checklist die u helpt bij de keuze van een nieuwe pup. Heeft u liever een persoonlijk advies? Informeert u gerust bij onze artsen en assistenten.