Dermatologie

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en huidproblemen komen veel voor bij honden. Jeuk is een veel voorkomende klacht, maar ook huiduitslag of huidtumoren worden veel gezien. Om tot een goed behandelplan te komen is het noodzakelijk de juiste diagnose te stellen. Verschillende diagnostische middelen staan hierbij tot onze beschikking.

Huidafkrabsels worden gemaakt om huidmijten op te sporen. Haren kunnen op een speciaal medium gezet worden om schimmels op te sporen. In het geval van een allergieverdenking zijn er meerdere testen mogelijk om te achterhalen waarvoor de hond allergisch is. 

Huidafkrabsel

Bij het onderzoek naar huidmijten worden huidafkrabsels gemaakt. Hierbij wordt de huid tot bloedens toe afgekrabt waarna het materiaal onder de micoscoop wordt bekeken. Met name bij de verdenking op jonge hondenschurft (Demodex) en vachtmijt is dit onderzoek essentieel.

Demodex komt regelmatig voor. Het is een hardnekkige aandoening waarbij een juiste behandeling voor het gewenste effect kan zorgen. Omdat de aandoening zo hardnekkig is dienen tijdens de behandeling controle afkrabsels gemaakt te worden om het effect en daarmee de duur van de behandeling te bepalen.

Huidbiopt

Huidbiopten zijn zinvol wanneer de hond verdacht wordt van immuungemedieerde huidziekten zoals Pemphigus of DLE (discoide lupus erythematosus). Omdat de therapie en prognose kunnen variëren is het belangrijk pathologisch onderzoek van de huid te laten verrichten.

Het nemen van huidbiopten vindt onder algehele anesthesie plaats. Van de aangetaste huid worden met een speciale biopteerboor kleine biopten genomen. Vervolgens worden de wondjes met een paar hechtingen gesloten. 

Allergie

Huidallergieën worden met regelmaat gezien. Bij een aantal rassen zoals onder andere de West Higland White terriër en Labrador Retriever komen ze vaker voor dan bij andere rassen. Een allergie geeft met name jeuk als vervelende klacht. Als gevolg van de jeuk kan de hond zichzelf wondjes toebrengen waarbij dit kan uitmonden in het ontstaan van een hotspot.

Een hotspot is een lokaal ontstoken plek op de huid die over het algemeen zeer pijnlijk is. Deze plek heeft de hond zelf veroorzaakt. Omdat de plek veel last geeft heeft de hond de neiging er steeds aan te willen zitten waardoor de plek alleen maar groter wordt. Om een hotspot goed te behandelen dient dan ook meteen voorkomen te worden dat de hond aan de plek kan zitten. Daarnaast kan een lokale behandeling met zalf of lasertherapie er voor zorgen dat de hotspot snel geneest.

Om voedselallergie te kunnen aantonen dienen speciale testdiëten te worden gegeven. Soms is het nodig meerdere diëten te proberen. Zeker wanneer de allergie al op jonge leeftijd ontstaat is het testen op voedselallergie de eerste stap.

Naast vlooienallergie kan de hond ook allergisch zijn voor allergenen uit de omgeving, zoals huisstofmijt, bepaalde grassen of bomen. Testen kunnen hier uitsluittsel over geven. Deze informatie is van belang in het behandeltraject van de allergie.

Terug naar Hond