Actueel

Een winterjas voor uw huisdier?

15 december 2017

Inmiddels heeft iedereen buiten zijn winterjas aan en is uw huisdier van vacht veranderd. Soms is het nodig om het dier een handje te helpen. U moet dan bijvoorbeeld denken aan de mogelijkheid om uw hond een jas aan te trekken. Honden die veel binnen zitten ontwikkelen namelijk een dunnere wintervacht dan honden die veel buiten zitten.

Sommige hondenrassen hebben weinig onderhuids vet of nauwelijks een ondervacht (voorbeelden zijn de Dobermann, Whippet en Yorkshire terriër). Kleine hondjes hebben niet altijd een dunne vacht maar juist hun kleine formaat zorgt ervoor dat ze relatief veel warmte verliezen en het dus sneller koud hebben. Wanneer een hond het koud heeft, zal hij gaan rillen om het warm te krijgen, net als wij. Dus als opvalt dat uw hond buiten in de kou veel rilt is het verstandig om hem een jas aan te trekken.

De winter brengt naast de kou ook sneeuw, ijs en bevroren wegen met zich mee zoals we onlangs nog hebben meegemaakt. Bevroren wegen zorgen ervoor dat er gestrooid wordt. Helaas heeft de pekel ook nadelige effecten. De pekel kan namelijk zorgen voor scheuren in de zoolkussens van uw hond.  Wanneer in deze scheuren weer nieuwe pekel komt is dit erg pijnlijk. Om de zoolkussens te beschermen kunnen de poten ingesmeerd worden met bijvoorbeeld Pawwax of vaselinezalf. Bij honden met langere haren tussen de poten vormen sneeuw en ijs regelmatig ijsklompjes. Het is verstandig om deze ijsklompjes te laten smelten. Trek er niet aan, dit is pijnlijk voor de hond.

Een kat zal het buiten veel minder snel koud hebben dan een hond. Veel katten zijn, ondanks de kou, nog graag buiten. Voor deze dieren is het verstandig om een goede slaapplek te hebben. Mocht uw kat ’s een echte buitenkat zijn, zorg dan dat hij een beschutte, droge plek heeft, eventueel voorzien van een (extra) deken. Hier kunt u ook eten en water neer zetten (zorg wel dat het water niet bevroren is). Katten zoeken graag warme plekken op om te kunnen slapen en gaan met koud weer in of onder een auto liggen. De warme motor is namelijk een fijne plek om te gaan liggen. Het kan dan ook verstandig zijn om altijd even op de motorkap te kloppen voordat u vertrekt.

Konijnen en cavia’s zijn goed bestand tegen de kou en kunnen dan ook prima buiten blijven in de winter. Het is wel belangrijk dat ze een beschutte, droge plek hebben om te slapen. Het nachthok is vaak een goede slaapplek, eventueel met wat extra isolatie in de vorm van meer stro of kranten op de bodem van het hok. Een andere oplossing is het hok op een beschutte plaats neer te zetten, onder een afdak, of het open deel van het hok afschermen worden met een (hand)doek of plexiglas. Konijnen en cavia’s kunnen de winter ook binnen doorbrengen. Indien ze normaliter buiten staan kan men ze langzaam aan de binnentemperatuur laten wennen door ze eerst in de schuur/ garage te zetten en vervolgens na een paar dagen binnen te zetten. Wanneer ze in de zomer weer buiten mogen zijn, is het voorjaar het juiste jaargetij om ze weer over te laten wennen van binnen naar buiten.  Als konijnen en cavia’s buiten blijven bestaat de kans op bevriezing van het drinkwater. Zorg er dan ook voor dat het water regelmatig gecontroleerd wordt en bevroren water vervangen wordt. Bij een drinkfles is het belangrijk om in de gaten te houden of er water uit de drinknippel komt en de nippel dus niet bevroren is. 

december '17