Verminderde prestatie

Er is sprake van "verminderd presteren" als een paard om een of andere reden zijn werk (zoals de dressuuroefeningen, de endurance rit, het springparcours en welke andere discipline ook) niet optimaal kan verrichten. Het paard kan buiten adem zijn, kan bepaalde lichaamsbewegingen niet goed uitvoeren, verzuren of een andere belemmering ondervinden in het werk. Buiten het werk is het paard meestal niet "ziek".

Als er sprake is van verminderd presteren dan is een multi-disciplinaire aanpak vaak nodig. Er zal van de internistische kant moeten worden gekeken naar luchtwegen, het hart, spierproblemen, hormoonaandoeningen en bepaalde tekorten in de voeding. Van de orthopedische kant wordt het beenwerk en de wervelkolom incl. de bespiering onderzocht en eventueel in samenwerking met een zadelmaker de pasvorm van het zadel gecontroleerd.

Door overleg met de eigenaar en daarnaast een beoordeling van het paard in het werk wordt de vraagstelling duidelijk. Vervolgens besluiten we in overleg hoe we het onderzoek zullen starten om zo de kortste route naar verbetering te vinden. Hiervoor heeft onze praktijk het zogenaamde "prestatieprofiel" ontwikkeld, een pakket aan onderzoeksmogelijkheden om te gebruiken bij sportpaarden. Voor optimale prestaties dient natuurlijk alles perfect te kloppen en dient het paard geen enkele hinder te ondervinden.