Regeneratieve behandelingen

Het herstel van blessures kost vaak veel tijd. Om uiteindelijk tot een optimaal resultaat te komen, het paard terug op het oude niveau laten presteren, wordt er veel onderzoek gedaan naar verschillende regeneratieve behandelingen. Bijvoorbeeld PRP, ACP, IRAP, stamcellen, …

Deze regeneratieve behandelingen hebben als doel het geblesseerde weefsel in de “oude” staat te herstellen. PRP is de afkorting van platelet-rich plasma, ofwel bloedplasma dat rijk is aan bloedplaatjes. Een tweede soortgelijk product is ACP, autologous conditioned plasma. PRP en ACP zijn vergelijkbare producten die worden gemaakt van bloed dat van het paard wordt afgenomen. Uit het bloed worden specifiek de bloedplaatjes geconcentreerd door middel van een filtratiesysteem (PRP) of een centrifugatiemethode (ACP). PRP en ACP zijn zeer geschikte therapieën in de behandeling van pees- en bandblessures, maar ook bij blessures die niet goed reageren op andere therapieën. Vanwege de hoge concentratie aan groeifactoren die herstel bevorderen, worden ze ook in toenemende mate gebruikt in de behandeling van gewrichten waarin schadeherstel moet plaatsvinden.

 IRAP is een derde 100% lichaamseigen product dat eiwitten bevat met een anti-inflammatoire werking in aangetaste gewrichten. Dit product produceert een hoog gehalte aan "Interleukine-1 Receptor Antagonist Proteïne" (IL-1Ra). Dit hoge gehalte aan IL-1Ra blokkeert de IL-1-receptoren. IL-1 speelt een grote negatieve rol in de ontsteking in gewrichten en verslechtert het kraakbeen in het gewricht. IRAP heeft een potentiële langdurige werking in het gevecht tegen arthrose door het stoppen van kraakbeenafbraak en het stimuleert heling.