Allergie

Huidallergieën worden met regelmaat gezien. Bij een aantal rassen zoals onder andere de West Higland White terriër en Labrador Retriever komen ze vaker voor dan bij andere rassen. Een allergie geeft met name jeuk als vervelende klacht. Als gevolg van de jeuk kan de hond zichzelf wondjes toebrengen waarbij dit kan uitmonden in het ontstaan van een hotspot.

Een hotspot is een lokaal ontstoken plek op de huid die over het algemeen zeer pijnlijk is. Deze plek heeft de hond zelf veroorzaakt. Omdat de plek veel last geeft heeft de hond de neiging er steeds aan te willen zitten waardoor de plek alleen maar groter wordt. Om een hotspot goed te behandelen dient dan ook meteen voorkomen te worden dat de hond aan de plek kan zitten. Daarnaast kan een lokale behandeling met zalf of lasertherapie er voor zorgen dat de hotspot snel geneest.

Om voedselallergie te kunnen aantonen dienen speciale testdiëten te worden gegeven. Soms is het nodig meerdere diëten te proberen. Zeker wanneer de allergie al op jonge leeftijd ontstaat is het testen op voedselallergie de eerste stap.

Naast vlooienallergie kan de hond ook allergisch zijn voor allergenen uit de omgeving, zoals huisstofmijt, bepaalde grassen of bomen. Testen kunnen hier uitsluittsel over geven. Deze informatie is van belang in het behandeltraject van de allergie.