Orthopedie

 • Om een kreupelheid goed te kunnen beoordelen kan een uitgebreid kreupelheidsonderzoek plaatsvinden. Een kreupelheidsonderzoek begint met het vaststellen waar de kreupelheid vandaan komt. Hiervoor is het belangrijk dat de hond tijdens de verschillende gangen, te weten stap, draf en rennen wordt beoordeeld.

  Na het zogenaamde monsteren vindt een orthopedisch onderzoek plaats. Dit gebeurt zowel bij het staande als bij het liggende dier. De stand van de hond wordt beoordeeld waarna het gebied van de kreupelheid, te weten de nek, voorhand, rug en/of achterhand onderzocht worden. Door de verschillende gewrichten passief te bewegen wordt beoordeeld waar de pijnlijkheid vandaan komt. Na dit onderzoek kan eventueel aanvullende diagnostiek zoals het maken van röntgenfoto's noodzakelijk zijn.  

 • Om met een aantal rassen te mogen fokken wordt u vanuit de rasvereniging verzocht heup- en elleboogfoto's te maken. Op deze manier wordt getracht het vóórkomen van erfelijke heup- en elleboogproblemen tot een minimum te beperken.

  Officiële heup- en elleboogfoto's worden door de Raad van Beheer beoordeeld. De aanvraag dient vergezeld te zijn van een officieel aanvraagformulier wat op de praktijk wordt ingevuld. Hiervoor zijn de stamboomgegevens van de hond noodzakelijk. Deze dienen dan ook aanwezig te zijn bij het maken van de foto's.

  Voor de Duitse Herder kunnen officiële foto's voor de VDH gemaakt worden. Deze worden in Duitsland beoordeeld.

  officiele heupdysplasie foto

 • In sommige gevallen kan er bij de behandeling van kreupelheden gekozen worden voor aanvullende therapieën zoals het lokaal inspuiten van een gewricht. 

  Bij chronische arthrose kan worden besloten het arthrotisch gewricht lokaal in te spuiten. Ontstekingsremmende, pijnstillende stoffen werken lokaal in het gewricht waardoor de klachten afnemen. Omdat de arthrose niet verdwijnt kunnen de klachten te zijner tijd weer terugkeren. Het effect van een gewrichtsinjectie kan echter maanden aanhouden. In veel gevallen hoeft uw hond niet onder narcose maar kan de gewrichtsinjectie bij het wakkere dier plaatsvinden. Mocht er toch een roesje noodzakelijk zijn dan kunt u hier vaak op wachten.

 • Keep on moving is het nieuwe fitnessprogramma voor honden. Het doel van het programma is om de kwaliteit van het bewegen van de hond te verbeteren waarbij ieder dier individueel begeleid wordt. 

  Het fitnessprogramma is met name geschikt voor honden met arthrose- en spondyloseklachten en ook voor honden die herstellende zijn van een blessure of na een operatie. Ook de oudere hond heeft baat bij het fitnessprogramma.

  Het programma berust op vier pijlers: het gewicht van de hond, voedingssupplementen, pijnstilling en beweging. Naast een intake bestaat het programma uit vijf consulten bij de paraveterinair. 

Orthopedische klachten komen vaak voor bij honden. Botbreuken na aanrijdingen en kruisbandletsel na spel zijn voorbeelden van acute orthopedische problemen. Maar ook de meer chronische kreupelheden zoals arthrose kunnen een ernstig probleem vormen voor uw hond.

Om een orthopedisch probleem goed te kunnen behandelen is het belangrijk (zowel figuurlijk als letterlijk) de vinger op de zere plek te leggen. Naast een goed klinisch onderzoek waarbij de verschillende gangen worden beoordeeld wordt de hond op tafel onderzocht. Röntgenfoto's en echografie zijn voorbeelden van aanvullende onderzoeken die nuttig zijn bij het vaststellen van de aard van de kreupelheid of de aard van het trauma.

Terug naar Hond