Dermatologie

Jeuk is een veel voorkomende klacht bij katten, maar ook huiduitslag of huidtumoren komen regelmatig voor. Om tot een goed behandelplan te komen is het noodzakelijk de juiste diagnose te stellen. Verschillende diagnostische middelen staan hierbij tot onze beschikking.

Huidafkrabsels worden gemaakt om huidmijten op te sporen. Haren kunnen op een speciaal medium gezet worden om schimmels op te sporen. In het geval van een allergieverdenking zijn er meerdere testen mogelijk om te achterhalen waarvoor de kat allergisch is. 

Huidbiopt

Huidbiopten zijn zinvol wanneer de kat verdacht wordt van immuungemedieerde huidziekte. Omdat de therapie en prognose kunnen variëren is het belangrijk pathologisch onderzoek van de huid te laten verrichten.

Het nemen van huidbiopten vindt onder algehele anesthesie plaats. Van de aangetaste huid worden met een speciale biopteerboor kleine biopten genomen. Vervolgens worden de wondjes met een paar hechtingen gesloten. 

(Vlooien)allergie

In Nederland veroorzaakt met name de kattenvlo problemen bij hond en kat. Vlooien veroorzaken jeukklachten, met name achter op de rug, buik in liezen. Omdat één vlo duizenden eitjes legt wilt u liever geen vlooien op de kat zien. Goede antivlo producten kunnen dit voorkomen.

Soms zijn katten zo gevoelig voor vlooien dat we over een vlooienallergie praten. In dat geval kan er behalve een optimale vlooienbestrijding medicatie noodzakelijk zijn.

Ook in het geval van voedselallergie of andere vormen van allergie kan medicatie voorgeschreven worden. Wanneer de kat lijdt aan voedselallergie is een speciaal dieet noodzakelijk.

Terug naar Kat