Lage urinewegen

Problemen van de lage urinewegen betreffen met name blaasontstekingen. Bij katten zijn deze zelden bacterieel van aard. In sommige gevallen komen blaassten of blaasgruis voor. Wanneer het een kater betreft bestaat het risico van verstopt raken (de bekende plaskater).

Omdat de plasbuis van een kater in tegenstelling tot de plasbuis van een poes taps toeloopt komen plasbuisverstoppingen eigenlijk alleen bij de kater voor. De kans dat een plasbuis van een poes verstopt raakt is zeer klein.

Katten met een blaasontsteking gaan veel naar de bak. Wanneer een kater niet kan plassen zullen pijnklachten steeds duidelijker zichtbaar worden. Tevens valt op dat de kater wel pogingen doet maar geen urine in de bak produceert. Omdat een verstopping levensbedreigend is dient in het geval van een verdenking meteen contact met de praktijk opgenomen te worden. 

In het geval van blaasgruis zal een speciaal dieet noodzakelijk zijn om de kans op vorming van nieuw blaasgruis te verkleinen. Deze diëten zijn niet in dierenwinkels te koop.