Oogheelkunde

Problemen met het oog variëren van trauma, infecties tot aangeboren afwijkingen. Zeker bij oogproblemen is het vaak gewenst snel te starten met een behandeling. Om die reden worden katten met oogklachten vaak dezelfde dag nog onderzocht.

Een kat moet een ziek oog met rust laten. De praktijk leert dat de kat er juist aan wil zitten. Dit kan de situatie snel doen verslechteren. Reden te meer om de patiënt op korte termijn te laten beoordelen.

Oogdrukmeting

De oogbol wordt door vocht op spanning gehouden. Dit vocht wordt continu ververst. Wanneer de aanmaak en afvoer van het oogkamervocht niet in balans zijn ontstaat een te hoge oogdruk (glaucoom). Glaucoom veroorzaakt pijnklachten en is gevaarlijk voor het oog. 

Door het meten van de oogdruk kan beoordeeld worden of er sprake is van een te hoge druk. Het meten van de oogdruk is een pijnloos onderzoek wat de kat makkelijk toelaat. Bij een te hoge indruk is het belangrijk deze zo snel mogelijk met medicatie trachten te verlagen. Bij het langdurig aanwezig zijn van een te hoge oogdruk kan uiteindelijk permanente blindheid ontstaan.

Bij een onsteking in het oog kan de oogdruk juist verlaagd zijn. Ook in deze gevallen is het zinvol de oogdruk te controleren. Een ontsteking in het oog kan bijvoorbeeld ontstaan na een vechtpartij met een andere kat. Een snelle behandeling heeft hierbij een betere prognose.

Terug naar Kat