Preventieve zorg

Preventieve zorg is belangrijk. Immers, voorkomen is beter dan genezen. Wij bieden preventieve zorg op meerdere manieren aan. Naast de jaarlijkse gezondheidscheck met vaccinatie kunt u ook kiezen voor deelname aan het huisdierenzorgplan.

  • Preventief zorgabonnement
  • Jaarlijkse controle en vaccinatie

Preventief zorgabonnement

Indien u deelneemt aan het preventief zorgabonnement bent u verzekerd van optimale preventieve zorg binnen onze praktijk. Daarnaast maakt u buiten de preventieve zorg voordeliger gebruik van onze diensten. 

De reden voor onze praktijk om deel te nemen aan een preventief zorgabonnement is om een extra service te kunnen bieden, waarbij de preventieve zorg voor  het dier van de eigenaar voor het hele jaar is ingepland. Het voordeel voor de dierenartsenpraktijk is de klantenbinding en loyaliteitsverhouding die ontstaat. Daarnaast zijn er meerdere contactmomenten per jaar op de kliniek, die mogelijkheden bieden in communicatie, overdracht van kennis en service naar de cliënt toe.  Het voordeel voor de cliënt is dat de gehele preventieve zorg voor de eigenaar wordt geregeld. De eigenaar wordt ‘ontzorgd’. Het pakket geeft overzichtelijke kosten, maandelijks in kleine bedragen afgeschreven en korting op het totaal preventieve pakket. Wij hebben ons pakket dan ook het Preventief Zorgabonnement genoemd. Tevens krijgt de cliënt als blijk van waardering voor de loyaliteit een korting op alle overige behandelingen en producten bij de dierenartsenpraktijk. Zowel de dierenartsenpraktijk als de cliënt hebben voordeel bij deze situatie.

Jaarlijkse controle en vaccinatie

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw kat volledig nagekeken. Dit is belangrijk, omdat katten niet altijd goed laten zien of er wat aan de hand is. Ook wordt nogal eens ten onrechte gedacht dat een hogere leeftijd gepaard gaat met klachten waar niets aan te doen is. Sterker nog, wanneer deze klachten vroegtijdig onderkend worden is in veel gevallen een behandeling mogelijk. 

Daarnaast blijft het belang van vaccineren onverminderd groot. Recente uitbraken van kattenziekte zijn hier het bewijs van. Door uw kat te vaccineren beschermt u uw kat tegen ernstige ziekten zoals kattenziekte. Daarnaast draagt u bij tot het verkrijgen van een lage infectiedruk in de omgeving. Hoe zit dat precies?

Om de gehele kattenpopulatie in Nederland goed te beschermen tegen bepaalde ziekten dient een zeker percentage van de populatie beschermd (lees: gevaccineerd) te zijn. Op deze manier ontspringen ook de niet goed beschermde dieren de dans, omdat de ziekte geen kans heeft zich goed te ontwikkelen. Wanneer het percentage gevaccineerde dieren te laag wordt, neemt het risico op het uitbreken van de ziekte binnen de populatie exponentieel toe.

Bij een volwassen kat wordt er op maat gevaccineerd. Dit houdt in dat er jaarlijks tegen niesziekte gevaccineerd wordt en eens in de drie jaar tegen kattenziekte. Beide vaccinatie behoren tot de zogenaamde "core-vaccinaties".

Vaccinaties zijn in twee groepen te verdelen:

1: “core vaccinaties”: dit zijn vaccinaties tegen ziekten waar een wettelijke eis voor geldt of waarvan de aanwezigheid van de ziektekiem in de samenleving zo groot is dat een vaccinatie een essentieel onderdeel vormt bij de permanente bestrijding van deze ziekte. Voorbeelden hiervan in Nederland zijn de vaccinaties tegen niesziekte en kattenziekte.

2: “non-core vaccinaties”: dit zijn vaccinaties tegen ziekten waarop het risico onder speciale omstandigheden erg toeneemt. U moet hierbij bijvoorbeeld denken aan de Bordetella-enting bij katten die naar een pension of tentoonstelling gaan. 

Kortom, eenmaal per jaar uw kat laten controleren en vaccineren is zeer aan te raden.

Terug naar Kat