Tandheelkunde

Gebitsproblemen komen vaker voor dan u denkt. De reden is het feit dat katten niet snel zullen laten merken dat ze last hebben van het gebit. Ze zullen blijven eten en drinken. Ook kunnen ze gewoon actief blijven.

Omdat over het algemeen niet vaak door eigenaren bewust naar het gebit gekeken wordt bij de kat kunnen problemen als resorptielesies, tandvleesontstekingen en pijnklachten onopgemerkt blijven. Een kenmerk van een kat met deze problemen kan zijn dat de kat meer slaapt. Dit wordt nog wel eens afgedaan als het feit dat de kat oud wordt, niet wetende dat een gezonde kat makkelijk 18+ kan worden.

Een regelmatige gebitscontrole, bijvoorbeeld zoals tijdens een jaarlijkse controle en vaccinatie, is zeker geen overbodige luxe.

Dentale radiologie

Om een goede dentale behandeling bij katten te kunnen uitvoeren moet er de mogelijkheid zijn tot het maken van dentale röntgenfoto's. Voor de behandeling van twee veel voorkomende gebitsaandoeningen bij katten is het maken van dentale foto's zelfs noodzakelijk.

Katten zullen niet snel aangeven last te hebben van het gebit. Tijdens de jaarlijkse controle wordt er daarom altijd goed naar het gebit gekeken. Aandoeningen als gingivitis (tandvleesontsteking) en resorptielesie zijn pijnlijk voor een kat.

Een resorptielesie wordt veel vaker bij katten gezien dan bij honden. Bij een resorptielesie treedt er een pijnlijke beschadiging op van het glazuur en de onderliggende structuren. Deze beschadiging kan zichtbaar zijn maar kan ook verstopt liggen onder het tandvlees. In dat laatste geval kan dit enkel met een röntgenfoto in beeld gebracht worden.

Een ander fenomeen waar een röntgenfoto zijn nut bij bewijst is ankylose. Hierbij vindt er resorptie van het element in het kaakbot plaats. In dat geval is het niet mogelijk het element volledig te verwijderen maar zal slechts een kroonamputatie mogelijk zijn.

Het maken van röntgenfoto's zal altijd vooraf besproken worden zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Hoe het maken van dentale röntgenfoto's in zijn werk gaat wordt in het onderstaande filmje getoond.

Resorptielesie

In de meeste gevallen ontstaan glazuurbeschadigingen van tand en/of kies bij de kat als gevolg van resorptie van het harde tandweefsel. We noemen deze lesies resorptielesies (RL's). Op dit moment is er nog geen eenduidige verklaring voor het ontstaan van RL's. Wel is inmiddels bekend dat deze vorm van glazuurdefecten weliswaar het meest bij katten wordt gezien, maar ook bij andere diersoorten en zelfs bij de mens worden RL's gezien.

RL's veroorzaken pijn. Dit laat de kat helaas niet altijd merken met eten. Wanneer je met je vinger tegen een RL drukt zal opvallen dat de kat wel pijn aangeeft. Dit merk je doordat de kat klappert met de kaak of de kop wegtrekt.

Vanwege deze pijnlijkheid dienen katten met RL's behandeld te worden. Waar glazuurdefecten bij honden vaak te herstellen zijn, kunnen RL's bij de kat per definitie niet hersteld worden. In het verleden is dat geprobeerd met steeds weer een teleurstellend resultaat. RL's ontstaan niet door trauma, het zijn ziektekiemen die verantwoordelijk zijn voor de beschadiging. Herstel van de glazuurbeschadiging kan helaas dit proces niet stoppen. De lesies worden langzaam groter.

Het gingivitis-stomatitiscomplex

Het gingivitis-stomatitiscomplex is een overkoepelende naam voor alle chronische ontstekingsprocessen in de bek van de kat. Dit ziektebeeld kan al op jonge leeftijd voorkomen en wordt gezien bij alle katten. Omdat de oorzaak van de chronische ontsteking niet eenduidig is vindt behandeling volgens een bepaald stappenplan plaats.

Een goed onderzoek kan alleen onder narcose plaats vinden. Het maken van dentale röntgenfoto's is hierbij eigenlijk altijd noodzakelijk. Algemeen bloedonderzoek en onderzoek naar virale infecties is zinvol. In een aantal gevallen volstaat een reiniging van het gebit waarbij aangetaste elementen verwijderd worden. Wanneer daarmee de problemen niet over gaan rest een volledige extractie waarbij alle elementen getrokken worden. De reden hiervoor is pijnbestrijding. De aanwezigheid van de tanden en kiezen veroorzaken in deze gevallen chronische ontstekingsprocessen die gepaard gaan met chronische pijn. Door het trekken van de elementen zal in veel gevallen de pijn uiteindelijk verdwijnen. 

Terug naar Kat