Keuringen

  • De bedoeling van een aan- of verkoopkeuring is om een zo grondig en volledig mogelijk veterinair onderzoek van het bewuste paard uit te voeren. Hiermee kunnen de factoren van veterinaire aard die het functioneren van het paard beïnvloeden, in het gebruik waarvoor het bedoeld is, zo accuraat mogelijk worden vastgesteld. Dit stelt de mogelijk toekomstige koper in staat om een zo gefundeerd mogelijke beslissing te nemen over de eventuele aankoop van het paard.

    Omdat de eisen van de opdrachtgever (de (ver)koper) kunnen afwijken van de standaardkeuring bijvoorbeeld in de internationale handel, is het ook mogelijk om óp maat gemaakte keuringen te laten uitvoeren.

  • Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN is door het stamboek ingesteld om paarden die over een goede botkwaliteit beschikken en daarmee een goede basis door kunnen geven aan hun nakomelingen uit te selecteren. Voor hengsten geldt dat de genoomfokwaarden voor osteochondrose bepaald moet worden in combinatie met enkele radiografische beelden van het straalbeen en het spatgewricht. Voor merries mag er tot eind 2018 door de eigenaar gekozen worden tussen het onderzoek dat voor de hengsten geldt en het oude onderzoek (het uitgebreide radiografische onderzoek).

  • Paarden die in de verschillende disciplines van de paardensport verschijnen moeten "fit to compete" zijn voordat ze aan de start verschijnen. Tijdens een sport check-up wordt het paard nagekeken op de geschiktheid voor de betreffende discipline en het niveau waarop gepresteerd zal moeten worden. Dit kan een eenmalige check-up zijn, maar ook een (twee-)jaarlijkse check-up voor (en na) het wedstrijdseizoen, of zelfs intensievere sportbegeleiding.

  • Het radiologische onderzoek voor erfelijke gebreken wordt uitgevoerd om aandoeningen als osteochondrosis dissecans (OCD) te diagnosticeren voordat de paarden voor de fokkerij worden ingezet. De eisen over het aantal radiografisch projecties voor dit onderzoek kunnen per stamboek verschillen. Maar in de meeste gevallen worden opnames gevraagd van de straalbeentjes van de voorvoeten, de vier kogelgewrichten en de sprong- en kniegewrichten van de achterbenen.

  • Het jaarlingenonderzoek, ook wel nakomelingenonderzoek genoemd, wordt uitgevoerd op jaarlingen met een leeftijd van 9 tot 18 maanden. Het KWPN selecteert de jaarlingen die in aanmerking komen voor dit onderzoek, met als doel de aanwezigheid van OC(D) letsels in de kogels, sprongen en knieën op te sporen bij deze jonge dieren.

Om verschillende redenen kan een paard voor een keuring bij de kliniek worden aangeboden. Op jonge leeftijd worden de paarden vaak radiografisch gekeurd op de aanwezigheid van aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld OCD). Volwassen paarden worden vaker gekeurd bij aan- of verkoop, als ze opgenomen moeten worden in de verzekering of preventief als sportkeuring.

Terug naar Paard