Het konijn

Het konijn heeft als huisdier de laatste jaren aan populariteit gewonnen. En dat is goed te begrijpen, want het zijn leuke huisdieren. Ze leven in groepen, dus wanneer u besluit een konijn aan te schaffen doet u er goed aan om er twee in plaats van één aan te schaffen.

Konijnen kunt u zowel binnen als buiten houden. Buiten moet het hok bescherming bieden tegen zon, wind en regen. Het hok moet voldoende bewegingsruimte bieden, bijvoorbeeld door er een ren aan vast te maken. Wanneer het hok buiten staat, moet u er rekening mee houden dat het konijn door het graven van een tunnel kan ontsnappen. U kunt de afrastering dus beter diep in de grond (ongeveer 80 cm) laten doorlopen, of u kunt onder het zand en stro tegels leggen. Wanneer u het konijn binnen houdt dient u er rekening mee te houden dat het konijn eenmaal uit het hok mogelijk aan allerlei dingen zoals elektriciteitskabels zal gaan knagen.

Konijnen zijn blij met wat ruimte om zich heen. Behalve een mooi hok is een uitloop of afgezet stukje gras een mooie gelegenheid om aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Overigens geldt in het algemeen dat konijnen groepsdieren zijn en graag met soortgenoten samenleven. Het heeft  de voorkeur om, als u van plan bent een konijn aan te schaffen, er twee aan te schaffen.

Konijnen zijn geen knaagdieren maar behoren tot de groep der lagomorfen. Er zijn veel rassen, van groot tot klein. Net zoals honden en katten worden konijnen jaarlijks gevaccineerd. Ook heeft castreren en steriliseren veel voordelen.