Chirurgie

Castraties en sterilisaties zijn operaties die veelvuldig uitgevoerd worden bij konijnen. Waar in het verleden angst bestond voor de reactie op de narcose zien we met de veilige middelen die we gebruiken dat gezonde konijnen de narcose over het algemeen goed doorstaan.

Bij grote operaties zoals een sterilisatie of een blaasoperatie ligt het konijn aan de bewaking en krijgt zuurstof en slaapgas via een larynxmasker. Dit masker zorgt er voor dat op een diervriendelijke manier het zuurstof en slaapgas ingeademd wordt. Op deze manier is de narcosediepte makkelijk aan te passen tijdens de ingreep.

Mannelijke konijnen (rammen) worden om twee belangrijke redenen gecastreerd. Ten eerste kunnen ze dan niet meer voor nakomelingen zorgen, ten tweede zijn ze dan beter te handhaven met andere mannelijke konijnen. Ook kunnen rammen tijdens het springen en rennen urine rondsproeien. Dit verdwijnt wanneer ze gecastreerd worden. Een ram is vanaf 6 maanden geslachtsrijp en kan dan voedsters bervuchten, ons advies is om niet gecastreerde rammen vanaf ongeveer vier maanden gescheiden te houden van de voedsters. 

Een van de belangrijkste operaties bij het konijn is de sterilisatie van de voedster. Het blijkt namelijk dat ongeveer 80 % van de vrouwelijke konijnen ouder dan 2 jaar baarmoederkanker krijgen wanneer ze niet gesteriliseerd zijn op jonge leeftijd. Vrouwelijke konijnen worden vanaf 5 maanden geslachtsrijp kunnen vanaf 6 maanden leeftijd gesteriliseerd worden.

De sterilisatie van het konijn verloopt als volgt. Het konijn krijgt een narcose met twee soorten narcose middelen, om van beide de dosering zo laag mogelijk te kunnen houden. Als het konijn goed slaapt wordt het op zijn rug op de operatie tafel gelegd. De plaats van de incisie wordt geschoren en steriel gemaakt. Vervolgens wordt een steriele doek over het dier gelegd en wordt via een incisie in de huid en spieren de buik geopend. Tijdens de operatie worden de beide eierstokken en de baarmoeder opgezocht. Bij konijnen worden altijd de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Dit in verband met het bovengenoemde risico op baarmoedertumoren. De huid wordt onderhuids weer gesloten, zodat aan de buitenkant geen knoopjes zichtbaar zijn. Na de operatie krijgt het konijn een injectie om snel weer wakker te worden.