Jaarlijkse controle en vaccinatie

Konijnen worden tegen drie ziekten gevaccineerd, te weten Myxomatose, RHD type 1 en RHD type 2. Tegenwoordig is er een nieuw type vaccin wat beschemring biedt tegen deze 3 ziekten. Het is dus niet meer nodig om 2 vaccinaties te geven. 

Myxomatose wordt door stekende insecten overgebracht. Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zogenaamde Myxomen. Dit zijn knobbels in de huid die bijvoorbeeld op de oogleden zichtbaar worden. Omdat Myxomatose een virale infectie is worden de konijnen er ook echt ziek van. Ze zijn suf en eten en drinken minder. Belangrijk bij de preventie van de ziekte is behalve het vaccineren een goede insectenpreventie, bijvoorbeeld door een vliegenhor over het hok te plaatsen. 

RHD staat voor Rabbit Hemorhagic Disease. Konijnen besmet met het RHD type 1 virus overlijden veelal binnen een dag. Vaak liggen de konijnen plotseling dood in het hok zonder verder ziek te zijn geweest. Soms is het enige wat je dan ziet een bloedneus. Ook voor deze ziekte zijn geen medicijnen en het enige wat je kan doen is het preventief enten om te voorkomen dat het konijn ziek wordt. De entstof tegen RHD type 1 en Myxomatose zit in één flesje. Dit vaccin werkt één jaar.

De variant van het RHD virus, RHD type 2, geeft over het algemeen minder snel sterfte. Hierdoor zijn de konijnen langer in staat het virus te verspreiden. De ziekteverschijnselen zijn algemeen van aard maar minder heftig als deze bij een besmetting met RHD type 1. Echter kan ook hier een besmetting uiteindelijk tot sterfte leiden. De entstof tegen RHD type 2 zit apart. Ook dit vaccin werkt één jaar.