Endoscopie

Endoscopisch onderzoek kent vele indicaties. Het biedt de mogelijkheid de binnenkant van slokdarm, maag en darmen in beeld te brengen. Bij chronische braak- en diarreeklachten stelt het ons in staat weefsel af te nemen voor onderzoek. Daarnaast biedt de endoscoop de mogelijkheid vreemde voorwerpen zoals naalden en satéprikkers uit de slokdarm of maag te halen zonder dat de hond daarbij geopereerd hoeft te worden.

 

Foto: endoscopisch beeld satéprikker in maag

Een voorwerp dat zich op een ongebruikelijke locatie in een huisdier bevindt noemen wij een “vreemd voorwerp”. Dit kan bijvoorbeeld een grasaar zijn in oor maar ook een tennisbal of sok in de maag. Deze voorwerpen kunnen voor problemen zorgen en moeten daarom verwijderd worden. Dit kan door middel van het laten braken van de hond (bijvoorbeeld wanneer deze een sok of plastic zakje opgegeten heeft). Het braakmiddel wat we gebruiken voor de hond kunnen we helaas niet gebruiken voor de kat waardoor we katten helaas niet kunnen laten braken. En let op: zout is gevaarlijk om te geven en daarom niet geschikt om als braakmiddel te geven.

Voor bepaalde vreemde voorwerpen is braken geen optie. Dit geldt met name voor voorwerpen die tijdens het braken de maagwand of slokdarm kunnen beschadigen. In dat geval maken we gebruik van de scoop om het voorwerp uit de maag te halen. Ook wanneer een voorwerp in de slokdarm is vastgelopen is het uitvoeren van een scopie geïndiceerd omdat in dat geval braken geen zin heeft.

Wanneer u ziet dat uw dier een “vreemd voorwerp” op eet kunt u altijd de praktijk bellen zodat we uw dier direct kunnen helpen.

Endoscopisch onderzoek vindt altijd onder algehele narcose plaats. Tijdens het onderzoek worden de opnamen van de beelden gemaakt zodat deze na het onderzoek met de eigenaar kunnen worden besproken.