PPID (Cushing) en EMS

PPID en EMS zijn beide stofwisselingsziekten die ontstaan door ontregeling van hormonen. Ze kunnen separaat maar ook in combinatie met elkaar voorkomen. 

PPID is de huidige en correcte naam voor de aandoening Cushing en is een afkorting van Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Een gedeelte (het Pars Intermedia) van het hersenaanhangsel de hypofyse (Pituitary) functioneert niet goed en geeft teveel hormonen af. Door deze afgifte worden de bijnieren teveel gestimuleerd om hun hormonen te maken en af te geven en ontstaat er een scala van verschillende symptomen. Als deze problemen op jonge leeftijd beginnen (dat kan al vanaf circa 13 jarige leeftijd) kunnen de eerste verschijnselen erg subtiel zijn en bestaan uit spierverlies, lusteloosheid en verminderd presteren en een verminderde genezing van blessures. Op latere leeftijd of als de PPID zich verder ontwikkeld heeft ontstaan daarnaast symptomen als een afwijkende vacht/slecht verharen, verplaatsing van de vetdepots, verminderde weerstand tegen infecties, hoefbevangenheid en veel drinken/plassen.

EMS is een afkorting van Equine Metabolic Syndrome. Sinds een aantal jaren is bekend dat paarden veel last kunnen hebben van afwijkende functioneren van het hormoon Insuline. Deze stof wordt in gezonde toestand afgegeven wanneer er na een maaltijd glucose in het bloed komt zodat de glucose wordt opgenomen in de weefsels. Bij paarden met Insuline Dysregulatie gebeurt dit niet goed en dit is een onderdeel van EMS. Daarnaast kenmerkt EMS zich door algemene obesitas of afwijkende vetdepots (bekend is het vetdepot in de manankam zoals op de foto), het moeilijk laten afvallen van deze te zware paarden en hoefbevangenheid.