Koliek / maagdarmkanaal

Koliek (ofwel tekenen van pijn in de buik) is een frequent voorkomend probleem bij paarden, waarschijnlijk als gevolg van de complexiteit van hun maagdarmkanaal en de delicate balans die daar heerst. Het is bekend dat bepaalde omstandigheden het optreden van sommige soorten koliek in de hand kan werken. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan gas in de dikke darm wanneer het paard plots veel voorjaarsgras eet. Of een verstopping als een paard gebitsproblemen ondervindt. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is van de koliek, zodat toekomstige problemen voorkomen kunnen worden.

Een goed lichamelijk onderzoek inclusief een rectaal onderzoek is erg belangrijk bij een paard met koliek. Aangezien het bloedonderzoek direct bij ons op de kliniek kan plaatsvinden kunnen we hier gebruik van maken als we bij een ernstigere vorm van koliek moeten besluiten of we infuus moeten geven of moeten opereren. Daarnaast kunnen we gebruik maken van buikecho, röntgenfoto's (zie hierboven de foto van zand in de dikke darm) en maagscopie.

Problemen van het maagdarmkanaal kunnen ook leiden tot klachten als vermageren, slechte eetlust of diarree. Wanneer de diagnose is gesteld kan uw paard verder worden geholpen met medicatie en adviezen over het rantsoen.