Medische beeldvorming

  • Staande MRI stelt ons in staat om een beter onderbouwde diagnose te stellen bij het merendeel van onze patiënten. Zeker in die gevallen waarbij de standaard beeldvormingstechnieken (röntgen en echografie) tekort schieten voor een definitieve diagnose. De accurate MRI diagnose heeft als grootste voordeel dat we de meest gepaste therapie kunnen selecteren voor onze patiënten. Staande MRI is de meest geavanceerde beeldvormingstechniek die beschikbaar is voor paarden op dit moment. Dit systeem combineert de voordelen van MRI zonder dat het paard de nadelen van een algehele narcose moet ondergaan. 

    In tegenstelling tot andere medische beeldvorming technieken (röntgen, CT, echografie en scintigrafie) is MRI in staat om zowel de weke delen alsook de botten in detail in beeld te brengen. MRI stelt ons zelfs in staat om ontstekingen en kneuzingen te diagnosticeren. Sinds MRI in de paardengeneeskunde gebruikt wordt heeft het voor tal van orthopedische aandoeningen onze kennis verruimd. Denk hierbij aan diepe buigpees letsels, hoefkatrol ontsteking, collateraal ligament blessures, tussenpees problematiek of botmerg oedeem. Door de toegevoegde waarde van MRI verbeteren we de prognose van tal van orthopedische aandoeningen voor onze patiënten.  

    De afweging voor een MRI onderzoek zijn: 

    Een kreupelheid klinisch gelokaliseerd door middel van verdovingen, waarbij er geen duidelijke radiografische veranderingen de kreupelheid verklaren en een echografisch onderzoek van de regio onvoldoende antwoord geeft over de aanwezige aandoening.
    Mogelijk traumatische letsels (fracturen) niet zichtbaar op röntgenfoto’s maar waarbij algemene anesthesie en afwachten tegen aangewezen is.  
    Acute kreupelheid tijdens het trainen.
    Patiënten waarbij de gekozen therapie niet lijkt te werken.
    Monitoring van de voortgang van behandelingen.
    Preventieve MRI ter preventie van blessures.
    Nageltred/verwondingen waarbij vitale structuren betrokken kunnen zijn.
    Aankoopkeuringen.

     

    staande mri paard

    MRI is een 3D beeldvormende techniek, waarbij er dunne coupes (plakjes) in 3 verschillende richtingen gemaakt worden. Doordat er geen overlap (superimpositie) is van verschillende anatomische structuren kunnen alle structuren nauwkeurig en in detail bekeken worden. 

  • In de radiologie wordt er met behulp van röntgenstralen (voornamelijk) botweefsel in beeld gebracht. De moderne en geavanceerde apparatuur die we tot onze beschikking hebben op de kliniek, stelt ons in staat om zowel de benen te onderzoeken, maar ook het hoofd, de hals en de rug volledig in beeld te brengen.

    Bij de paarden wordt deze techniek  gebruikt tijdens keuringen (aan-/verkoop-, sport-, PROK-, jaarling- of OCD-keuringen), maar ook als aanvulling op het orthopedische of tandheelkundig onderzoek is het een zeer belangrijke techniek, om bijvoorbeeld artrose, fracturen, hoefkatrol of kieswortelproblemen te diagnostiseren. 

  • Behalve de radiologie wordt het echografie toestel binnen de kliniek intensief gebruikt als aanvulling op het orthopedische onderzoek. Echografie wordt voornamelijk gebruikt om het bandenapparaat (de pezen en ligamenten) te onderzoeken, maar ook organen zoals hart, lever, milt en darmen kunnen goed in beeld worden gebracht.

    Het diagnosticeren van een peesletsel is uiteraard zeer belangrijk om een gerichte behandeling en revalidatie in te kunnen stellen. Het opvolgen (de evolutie van het letsel) is tijdens de revalidatie ook aangewezen om het herstel proces op te volgen, maar vooral om op tijd in te kunnen grijpen als het herstel minder vlot verloopt dan verwacht.

    echografie paard

  • Deze discipline houdt zich bezig met de beeldgestuurde minimaal invasieve ingrepen. Structuren worden door middel van beeldvormende technieken opgezocht, waarna een katheter naar de juiste lokatie gestuurd kan worden en een behandeling kan worden uitgevoerd. Het grootste voordeel hiervan is dat er geen open chirurgie nodig is en dat moeilijk bereikbare structuren (zoals bloedvaten in de schedel) ook benaderd kunnen worden. Deze technieken worden voornamelijk voor vasculaire en oncologische interventies toegepast bij het paard. 

  • Met een endoscoop kan er in lichaamsholten zoals de luchtwegen, de slokdarm en de maag, de baarmoeder en de urineblaas worden gekeken. Het voordeel van de flexibiliteit van de endoscoop is dat het onderzoek minimaal belastend is voor het paard.

  • Dynamic Respiratory Scopie (DRS) is de techniek waarbij de bovenste luchtwegen tijdens de arbeid worden onderzocht. Zeventig procent van de aandoeningen van de voorste luchtwegen treden alleen op tijdens arbeid en zijn in rust niet zichtbaar.

    Indicaties voor dit onderzoek zijn:

    1. Abnormaal ademgeluid tijdens arbeid
    2. 'Poor performance'
  • Behalve de mobiele radiologie, beschikt de kliniek ook over mobiele echografie apparatuur. Paarden kunnen hiermee na het orthopedisch onderzoek op lokatie, verder beeldvormend onderzocht worden.  Uiteraard kan het paard indien noodzakelijk of gewenst verder op de kliniek diagnostisch onderzocht of behandeld worden.

    mobiele echografie paard

  • Scopie van de luchtwegen is een belangrijk onderdeel van het onderzoek van het paard dat een al langer aanhoudende hoestklacht of (eenzijdige) neusuitvloeiing heeft. Met de nieuwste apparatuur is het mogelijk om dit onderzoek laagdrempelig bij het paard thuis op stal uit te voeren, terwijl de kwaliteit van de gemaakte opnames behouden blijft. Door in een vroeg stadium te herkennen dat een paard niet goed herstelt van een bronchitis kan er adequaat ingegrepen worden en het risico op een chronische bronchitis worden verminderd.

  • De kliniek beschikt over een volledig uitgeruste mobiele röntgen. Deze "röntgenauto" is uitgerust met de modernste (draadloze) radiologische apparatuur. Paarden waarbij direct vervoer naar de kliniek niet mogelijk is (o.a. bij fracturen en trauma) kunnen hierdoor op locatie onderzocht worden. Ook paarden die nog niet gewend zijn om getransporteerd te worden, kunnen met deze apparatuur op locatie radiologisch gekeurd worden. Bijvoorbeeld bij jaarlingen onderzoek, OC(D)-screening en PROK keuring KWPN. 

    Het onderzoek van jonge paarden in een vertrouwde omgeving levert veel minder stress op. Om de radiologische onderzoeken mobiel uit te kunnen voeren is er een grotere (minimaal vier bij zes meter) ruimte met een vlakke vloer nodig, direct zonlicht moet geweerd kunnen worden, er moet stroom aanwezig zijn en het paard moet schoon zijn van mest en zand.

  • Het hart kan echografisch in beeld worden gebracht. Dit onderzoek levert informatie op over de anatomie (de kamers en de boezems) en de pompfunctie van de hartspier. De werking van de kleinere onderdelen in het hart zoals de hartkleppen kunnen gecontroleerd worden en met behulp van de Doppler kan de bloedstroom in het hart bekeken worden.

    Een echografie is met name geïndiceerd wanneer er een hartruis is geconstateerd. Een hartruis kan een onschuldig stromingsgeruis betreffen, maar kan ook wijzen op een lekkage van een of meerdere klepsystemen. Om in te kunnen schatten of een lekkage een probleem vormt voor het huidige of toekomstige functioneren van een (sport)paard is een hartecho noodzakelijk. Ook voor de afgifte van een zogenaamde "sportbrief" voor een paard met een hartruis zal er een hartecho worden gemaakt.

  • De fluoroscoop of correcter de beeldversterker (C-boog) wordt in de operatiekamer tijdens orthopedische operaties (bijvoorbeeld botbreuken) gebruikt. De C-boog is een röntgentoestel die interoperatief beelden kan maken zodat de chirurg tijdens de ingreep weet en ziet hoe hij moet handelen.

    fluoroscopie paard

  • Voor de verschillende keuringen (zoals aan-/verkoop, sport, jaarlingen onderzoek, OCD-screening en PROK) wordt er afhankelijk van de vraagstelling een serie radiografische opnames gemaakt. Voor het jaarlingen onderzoek (OCD-screening) worden er alleen opnames van de kogel, sprong en knie gewrichten gemaakt. Voor de PROK-keuring wordt er, in combinatie met de genoomfokwaarde voor osteochondrose, alleen nog naar de straalbeentjes en het spatgewrichten gekeken. De aan-/verkoop en sportkeuringen zijn de meest uitgebreide radiografische keuringen om een goed beeld van een paard te krijgen. In overleg worden de opnames van de benen uitgebreid met onderzoeken van de hals en de rug.

  • De baarmoeder kan inwendig onderzocht worden met behulp van een flexibele scoop. Voornamelijk bij oudere merries kunnen baarmoedercysten voor fertiliteitsproblemen zorgen. Deze cysten kunnen met behulp van een hysteroscopie in beeld gebracht en verwijderd worden.

De verschillende medische beeldvorming technieken stellen ons in staat om de inwendige structuren (zoals botten, gewrichten, pezen en organen) nader te onderzoeken.  Afhankelijk van de bevindingen van het klinisch / orthopedisch onderzoek of de vraagstelling bij een patiënt wordt er een keuze gemaakt van de verschillende beeldvorming technieken om het letsel in beeld te brengen.

We beschikken op de kliniek over moderne en geavanceerde aparatuur voor radiografie, echografie en endoscopie. Voor de paarden die door omstandigheden niet of moeilijk naar de kliniek kunnen komen, hebben we de beschikking over een bus die ingericht is met mobiele apparatuur (radiologie en echografie).  

Terug naar Paard