Mestonderzoek

Om resistentie bij de maagdarmparasieten tegen de ontwormingsmiddelen te voorkomen hebben de systematische ontwormingsstrategieën plaats gemaakt voor een mestonderzoek gevolgd door een eventuele ontworming. Een mestonderzoek wordt uitgevoerd om de mate van besmetting met maagdarmparasieten (het aantal wormeieren per gram mest of EPG) te bepalen. 

Bij een EPG < 200 is het paard een lage uitscheider, deze hoeveelheid is acceptabel voor paarden en is er geen behandeling nodig om een ernstige besmetting van de wei te voorkomen. Bij een EPG >200 is het paard een hoge uitscheider en gaan we behandelen. Behalve mestonderzoek is een goed weidemanagement en extra aandacht voor jonge paarden belangrijk tegen worminfecties en de nadelige gevolgen hiervan.

Heel belangrijk: probeer met de stal een goed beleid te ontwikkelen met mestonderzoek, weidemanagement en ontwormingen. Wij kunnen u helpen hiervoor een goed plan op te stellen. Als praktijk erkennen wij het belang van het terugdringen van onnodig gebruik van ontwormingsmiddelen. Dit moet echter wel op een verstandige en verantwoorde manier gebeuren.