Oogheelkunde

  • Haren op de ooglidrand (distichiasis) is een afwijking die vooral voorkomt bij het Friese ras. Ook bij andere paarden kan dit incidenteel voorkomen. Het veroorzaakt terugkerende beschadigingen van het hoornvlies en een wisselende mate van uitvloeiing en pijnlijkheid van het oog. Door gebruik te maken van een electrische epileernaald worden de haarzakjes vernietigd en de haren permanent verwijderd.

  • Hoornvliesproblemen komen met een behoorlijke frequentie voor bij paarden. Vaak is er sprake van een beschadiging (ulcus), waarbij er complicaties kunnen optreden. De beschadiging kan erg diep zijn of er kan wat vreemd materiaal in het hoornvlies zijn achtergebleven (een stukje hout of metaal). Ook kan er een infectie van de beschadiging optreden met een bacterie of een schimmel. Tenslotte kan een beschadiging niet op een goede vlotte manier genezen en een zogenaamd "indolent ulcus" worden. In al deze situaties is een goede en vlotte behandeling vereist voor het beste resultaat. De behandeling kan bestaan uit een chirurgische ingreep of behandeling met medicijnen (waarbij gebruik gemaakt kan worden van een oogkatheter).

    Ontsteking van het hoornvlies zonder dat daarbij sprake is van een beschadiging of een infectie wordt een immuungemedieerde keratitis genoemd. Dit is een chronisch probleem waarvoor tot voor kort uitsluitend een preventieve behandeling met oogdruppels bestond. Recent is het mogelijk om voor deze aandoening Ciclosporine implantaten onder het oogslijmvlies te plaatsen; een ingreep waarbij paarden in een vroeg stadium van de ziekte duidelijk baat hebben.

  • Maanblindheid is een ontstekingsreactie van de iris (het regenboogvlies) en de overige vliezen in de oogbol. Deze aandoening wordt ook wel uveitis of Equine Recurrent Uveitis (ERU) genoemd. Een aanval van maanblindheid zorgt voor een pijnlijk dichtgeknepen oog, tranen, een waas over het oog en een kleine pupil. De ontstekingsreactie kan zorgen voor blijvende schade in het oog zoals vergroeiingen, een troebele lens en te hoge of te lage oogdruk. Het probleem is dat de aanvallen bij herhaling kunnen terugkomen.

    Afhankelijk van de ernst van de ontsteking en of er sprake is van een acuut of een chronisch probleem zal er worden gekeken welke behandeling het meest geschikt is. In geval van een acute aanval dient er direct gestart te worden met oogdruppels (ontstekingsremming en verwijding van de pupil) en pijnstilling in de mond of in het bloed. Is er sprake van een terugkerende uveitis, dan zal er gekeken worden welke maatregelen en chirurgische ingrepen er mogelijk zijn om in de toekomst de kans op nieuwe aanvallen te verkleinen. Zo hebben wij de mogelijkheid om een ciclosporine implantaat onder het oogwit te plaatsen. Deze medicatie zorgt gedurende circa twee jaar voor onderdrukking van de ongewenste afweerreactie.

  • In sommige gevallen is er met spoed een operatie nodig voor een oogprobleem, bijvoorbeeld als er sprake is van een ernstige beschadiging of infectie. In de meeste gevallen zal het gaan om een ingreep die nodig is om op de langere termijn het zicht en het oog van het paard te behouden. Je kunt hierbij denken aan het verwijderen van tumoren (bijvoorbeeld het plaveiselcelcarcinoom dat vaak bij Haflingers voorkomt) en het plaatsen van ciclosporine implantaten (voor maanblindheid en keratitis).

Een oogconsult bestaat vanzelfsprekend uit een grondig onderzoek van het gehele oog. Behalve onderzoek met de lamp en de spleetlamp kan dit ook bestaan uit een oogdrukmeting of een echografisch onderzoek van het oog. De röntgen kan van pas komen wanneer we met contrastvloeistof willen onderzoeken of de traanbuis wel volledig is aangelegd bij een paard met voortdurende ooguitvloeiing. Kijk voor de verschillende onderzoeks- en behandelmethodes bij de specifieke aandoeningen hiernaast. 

Terug naar Paard