Sportbegeleiding

  • Het goed lichamelijke functioneren (internistisch, orthopedisch, di√ętistisch) van een sportpaard is essentieel voor het leveren van topprestaties. Om de lichamelijke conditie van deze paarden te verbeteren of beter gezegd te optimaliseren, is het nodig om te beschikken over relevante klinische parameters. Deze objectieve data stelt ons instaat om eventuele problemen/aandachtspunten te onderkennen en in een trainingsadvies te verwerken en bespreken.

  • Sportpaarden moeten op het juiste moment presteren, te vroeg of te laat pieken, overtraind zijn of zelfs geblesseerd geraken is spijtig. Veterinaire begeleiding bij het opstellen van trainingsschema voor individuele atleten kan essentieel zijn in het optimaliseren van de training.

  • Net als mensen hebben paarden een gezond streefgewicht voor optimale prestatie. Aankomen en misschien belangrijker afvallen tijdens en door training kan gemonitord worden om de voeding indien nodig aan te passen.

  • Een goed passend zadel is belangrijk voor de rug van het paard. Door veranderingen in bespiering en lichaamsbouw veranderd de vorm van de rug gedurende het leven. Een zadel zal daarom als gevolg van deze veranderingen gecontroleerd en eventueel aangepast moeten worden.

De begeleiding van sportpaarden omvat alle facetten van de diergeneeskunde. Een paard moet voor het leveren van topprestaties niet alleen orthopedisch blessure vrij zijn. De volledige lichamelijke conditie (orthopedisch, internistisch, dietisch, cardiologisch), maar ook het management (beslag, harnachement, trainingsschema's) spelen hierin een belangrijke rol. Advies en optimalisering van deze verschillende onderdelen valt onder de sportbegeleiding.

 

Terug naar Paard