Tandheelkunde

Gebitsproblemen ontstaan door verschillende oorzaken. Honden met een korte snuit hebben vaak last van standsafwijkingen waardoor er sneller problemen kunnen ontstaan. Daarnaast speelt de leeftijd van de hond een rol. Naarmate de hond ouder wordt neemt de kans op tandsteenvorming als gevolg van het aanwezige tandplak toe. Door het tandsteen kan gingivitis en stomatitis ontstaan. 

Cariës (gaatjes) komen bij de hond ook voor. Kleine gaatjes kunnen gevuld worden. Bij ernstige aantasting van het element kan extractie de voorkeur hebben.

Oorzaak van ontsteking van tandvlees en steunweefsel is het ontstaan van tandplak. Tandplak bestaat uit een dunne laag van componenten uit speeksel samen met bacteriën. Plak heeft dezelfde kleur als de tanden en kiezen en is nagenoeg niet zichtbaar. Vorming van tandplak vindt voortdurend plaats en begint aan rand van het tandvlees. De bacteriën irriteren het tandvlees en veroorzaken een ontsteking. Als de plak niet verwijderd wordt ontstaat er tandsteen. Door het speeksel kunnen er namelijk verkalkingen in de tandplak optreden en dit lijdt tot vorming van tandsteen. Tandsteen op zijn beurt is door het ruwe oppervlakte weer een goede schuilplaats voor bacteriën. 

De ontsteking in het tandvlees zal zich voortzetten en vervolgens ook het steunweefsel van de tanden en kiezen aantasten. Voortschrijding van het proces kan leiden tot ontsteking van de wortels en het omliggende bot. Uiteindelijk zullen de gebitselementen los komen te zitten en kunnen ze er uitvallen.

Eddy van Boxel
Eddy van Boxel